Ahad, April 22, 2012

Roti John Mendezz

Hari minggu kembali lagi!Minggu lepas Cik Mendezz ada buat simple breakfast..tapi tak sempat nak kongsi..menu yang ringkas dan boleh disediakan untuk sarapan pagi atau pun minum petang..no worries..pasti kenyang!Kecuali yang tukang makan tu perut pendekar..spesis menggigil kalau sehari tak makan nasi..memang tak kenyang!Hehe!

Ok..jom kita tengok cara-cara penyediaannya! =)

Sosej dan kepingan daging burger - defrost 


Telur, cili padi, bawang merah dan bawang putih


Roti whole meal


Kepingan daging dicampur dengan telur, garam dan serbuk perasa.



Pukul sehingga daging hancur dan sebati.

Sosej, bawang putih, cili padi dan bawang merah dihiris kecil.


Masukkan kesemua bahan ke dalam telur dan daging tadi . Gaulkan sehingga rata.


Sendukkan telur tadi ke dalam kuali dan ratakan .

Tepekkan roti.

Telur yang masak akan melekat pada roti.

Paling-palingkan roti hingga masak begini.

Dah siap. Tambah sos cili, mayonis dan thousand island.

BAHAN-BAHAN
1 keping daging burger - dinyahbeku
1 batang sosej - dinyahbeku dan dipotong kecil
3 biji telur
5 tangkai cili padi {lebihkan kalau suka pedas!} - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1/4 ulas bawang merah - dihiris
Roti gandum penuh/Roti putih
Sedikit garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam
Sos cili, mayonis, sos thousand island

CARA MEMASAK
  1. Kepingan daging yang telah dinyahbeku dipukul bersama 3 biji telur.
  2. Perasakan dengan sedikit garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
  3. Pukul sehingga sebati dan daging hancur. {jika daging masih kasar pun tidak mengapa.}
  4. Masukkan sosej, cili padi, bawang merah dan bawang putih yang telah dipotong kecil/dadu ke dalam campuran telur dan daging tadi. Gaulkan.
  5. Panaskan kuali. Masukan 2 sudu minyak/sedikit butter.
  6. setelah minyak/butter panas, sendukkan campuran tadi dan ratakan dalam kuali. {pastikan saiznya tidak melebihi saiz roti.}
  7. Tepekkan roti di atas campuran telur yang sedang masak itu hingga ia melekat ke roti.
  8. Paling-palingkan sehingga telur dan roti garing.
  9. Angkat dan letakkan sedikit mayonis, sos thousand island dan sos cili.
  10. Lipat 2 dan sedia untuk dimakan.
**Nisbah satu kepingan daging : 3 biji telur
**jika tiada bawang merah pun tidak mengapa. Yang penting bawang putih kerana ia menaikkan lagi rasa daging disamping menghilangkan rasa hanyir daging.
**jika telur masih berbaki simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti ais untuk dimasak lain kali.

Sesuai di hidangkan panas bersama minuman kegemaran. Cik Mendezz suka makan sambil minum kopi o!Hehe!Selamat mencuba! =)

4 ulasan:

Eny Yusnizar [Nak balas komen]berkata...

x terpikir pula nak buat mcm tu..selalu beli je tak berapa best inti sikit... thanks sharing :)

Azura Mendezz [Nak balas komen]berkata...

@Eny Yusnizar : Hehe..bila dh buat sendiri ikut suka la nak byk mana..
Cik Mendezz kalo bawak ke ofiz ni berebut2 kawan mkn..simple tp sedap!
tapi kalo letak telur tu tebal lambat la masaknya tau.. =)

Eri-chan [Nak balas komen]berkata...

nampak sedap. harus aku cuba. tapi bab daging burger tu aku macam malas la...

Azura Mendezz [Nak balas komen]berkata...

@Eri-chan : Ko biar jek kt luar fridge..
nanti dia defrost sendiri..
dh senang dh ms nk kocak tu..
kalo malas tgu ko rendam terus dgn telur tu smpi daging kembang..
pastu pukul terus.. =)