Ahad, Ogos 14, 2016

KTM Komuter : Balik-balik Isu Yang Sama

Hari ini buat kesekian kalinya aku naik komuter dari stesen komuter Sungai Buloh menuju ke Terminal Bersepadu Selatan a.k.a TBS. Aku ni bukanlah pengguna komuter yang tegar. Namun setiap bulan dalam 2-3kali mesti pakai jugak kad touch n go aku pada mana-mana panel keluar stesen komuter.  Kadangkala dari Seremban..selalunya stesen TBS, Kuala Lumpur dan Sungai Buloh.

Setiap kali aku naik komuter tak kira lah dari mana-mana stesen yang berkenaan ni..aku memang akan masuk ke ladies coach. Terima kasih kepada pihak komuter kerana peka dengan gadis-gadis, isteri-isteri, wanita warga emas dan ibu tunggal yang ada masanya perlu keluar bersendirian menuju ke destinasi masing-masing.

Akan tetapi..apa yang menyedihkan atau menimbulkan paranoia di kalangan hawa dalam ladies coach adalah apabila masih ada kaum adam terutama sekali golongan bangsa asing tanpa segan silu menggunakan koc ini tanpa ada inisiatif untuk bertanya dan mata-mata mereka ini melilau dan memerhati para wanita dan remaja ini dengan pandangan yang sukar ditafsirkan. Jarang mereka masuk berseorangan. Selalunya berdua..adakalanya lebih dari tiga orang.

Ada masanya aku mengambil inisiatif sendiri untuk menegur, "Sir..this is ladies coach..please go to the next coach," Ada yang faham akan pergi..yang tak faham ni bikin panas hati. Dah lama kerja kat Malaysia..bercita-cita jadi warganegara Malaysia macamana ayat yang paling mudah yang terpampang depan mata pon mereka tak nak cuba untuk faham? Yang ni aku tak faham!

Yang selalu masuk seorang diri ke koc wanita ni tidak lain tidak bukan lelaki Malaysia sendiri..siap duduk..bukak hand phone layan internet sengih sorang2..nak tunggu kakitangan komuter halau baru la nak angkat punggung. Siap cakap lagi "Oh..ye ke? Saya tak perasan lah!" Well..jangan ingat aku tak nampak macamana kau usha line kiri kanan nak tengok polis bantuan ktm ada ke tidak. Siap aku cakapkan lagi ini koc perempuan kau buat pekak aje layan telefon. Bila PB ktm datang halau buat2 cemas cakap tak perasan..euwhh please!!!

Mungkin isu ini tak berapa penting pun pada wanita2 lain yang menggunakan ladies coach..tapi pada aku ia penting. To feel safe and secure. Sesiapa yang pernah jadi mangsa ragut atau mangsa lain2 kes jenayah akan rasa apa yang aku rasa apabila kaum adam tidak kisahlah dari pelusuk mana pun menggunakan koc wanita.

Last not least, buat stesen komuter Sungai Buloh..lama lagi ke nak pasang terminal touch n go di exit gate menghala Rawang? Seriously I feel damn stupid and tired to cross to the next exit gate just to touch out my card. Please take note.

Itu sahaja keluhan rakyat masa kini pada hari ini..sekian.

#LadiesCoach
#KTMKomuterSungaiBuloh

Selasa, Ogos 02, 2016

Thank you Allah..

Assalammualaikum..ada orang tak?
Wow..rasanya memang dah lama betul tak berutusan di sini..tak tahu apa yang menghalang..perasaan sendiri yang paranoia ke..atau kemalasan bercerita ke..atau kekangan masa ke..I dunno! 

Kehidupan kebelakangan ini Syukur Alhamdulillah. .sangat bahagia dan lebih bahagia dari dulu..bahagia di sisi suami tercinta. He's counting days to reshuffle nearer to me so that we can staying together and see each other every single day..can't wait! 

Dan..bahagia disamping keluarga tercinta yang berbahagia menerima kehidupan baru saya. Alhamdulillah. .bersyukur sangat..anak-anak sedara yang 5 orang tu pon lebih rindu paklong depa daripada maklong Mendezz depa yang depa dah selalu jumpa ni..ciss..jealous sikit kat encik shuben part ni..hihihi! 

Alhamdulillah. .Alhamdulillah. .Alhamdulillah. .Thank you Allah di atas kebahagiaan berganda ini..sesungguhnya janji-Mu itu pasti..kesedihan..keperitan..kelukaan..telah terganti dengan hikmah yang sangat indah..tidak ternilai..

Did I talked too much? Should we continue this later on? I guess we should. .hehe!

Later on dearie(ssss)..

#LuvvIsInTheAir
#MaafkanBilaAkuTidakSempurna

Jumaat, Oktober 10, 2014

Belanjawan 2015

Hari ni our beloved Prime Minister bentang belanjawan untuk 2015. Agaknya apalah pengumuman yang baik untuk penjawat awam terutamanya kami golongan pembantu tadbir ni. Risau..resah..gelisah..semua ada!

02/10/2014 dah umum minyak naik.Naik minyak dah kami  sekejap..buat kerja pon ati tak senang.Macamana nak tambah lagi pendapatan kalau barang naik harga lagi. Sekarang ni Cik Dezz hari-hari kerja.Sabtu Ahad pon buat kerja sambilan. Malam aje berehat. Hari Isnin datang pejabat badan lesu sebab hari Ahad punya letih kerja sambilan tak habis lagi. Kalau tak boleh nak cope gak tak tahulah masa mana lagi nak selit untuk kerja sambilan kedua..ada tak kerja yang boleh buat sambil tidur??Kalau ada cantek ar tu..

Kuda besi ni pon sesekali je mandi.

#MohLaKitaBkojoSekueknyoooo!!

Jumaat, Oktober 03, 2014

Salahkah??

Seawal pagi tadi bertolak ke pejabat dengan bekalan undercover. Bekalan yang bekasnya pakai buang dan tak payah bawak balik. Senang keje..senang nak proceed modus operandi. Modus operandi apa??RAHSIA!Hehehe!

Sampai di pejabat..parking motor dah penuh.Aku pon main selit je la mana yang motor aku muat nak selit. Then terus bergegas kejar lift naik tingkat 12.Dalam tengah bergegas  tiba-tiba..alamakkkk..ternampak seseorang yang errrr...ehem-ehem!!Hahahahahah! Ok..tak bercinta tapi pernah rapat..feeling macam bercinta tapi complicated..Tapi..tapi..tapi..hahahahahah! Adoi!!Ok..no details!

So..dalam jam nak dekat ke 8.15 tu aku perlahankan langkah dengan harapan dia sempat naik lift dulu aku pon tak perlu lah malu-malu alah dengan perasaan "kalau tak tegur dia kata aku sombong kalau aku tegur dia kata aku nak ngorat dia". Tapi bila sampai kat lift lobby tengok dia terpacak lagi. Adoiiii...

So..aku tak nak fikir banyak..aku tegur..muka buat-buat biasa walaupon hakikatnya tebal jek rasa. Apa yang aku malu sangat lah dengan dia ni..

"Assalammualaikum.."  Aku tegur dia .

"Waalaikumussalam.. Lama tak nampak??" Dia toleh sekejap dan tengok lampu lift kembali.

"Ah ah..menyorok.." Hehe..boleh aku jawab gitu??

Thanks to Allah lift pon sampai.Sambung lagi berbasa-basi dalam lift..sambil borak tu aku macam rasa-rasa terdengar satu lagu..

Tidak salah rasanya
Andai ku memuja
Anggun di wajahmu
Kerna hati ini telah tertawan

Cinta tak kenal siapa
Hadir tanpa dipaksa
Walau berkecai badan
Melepaskanmu..aku rela berputih tulang..

Duhhh..handphone siapalah ni??Macam kena-kena jek lagu tu dengan kami..(erk??)

"Balik kampung ke raya haji?"

"Ah ah..balik. Halfday hari ni." Ok..jujur..ni la modus operandi aku arini..nak lari dari office!Hehe!

Aku call it off since dah sampai level office aku.

Dan tak sanggup aku lihat
Engkau dipimpin oleh insan lain..

Laa..bunyik lagi lagu ni!Mana datang ni??Aku pon on screen handphone aku.

CISSSSS!!!Mesti aku tertekan mp3 player masa aku off screen tadi.Mujur lah sayup-sayup je! Aii malu tau!!Aaaaaaa!!


Rabu, September 24, 2014

Khasiat Garam

Ehhh..terlepas pandang pulak nak update blog beberapa hari ni. Dengan rutin harian yang semakin sibuk walaupun di hujung minggu. Badan pun mula rasa letih..lesu..lenguh-lenguh. Aku suka borak dengan seorang kakak senior kat office aku ni. Kami panggil dia Kak As. Dia ni memang suka amalkan petua-petua traditional untuk kesihatan dan kecantikan. Kalau bab-bab ni memang dia tegas. Jangan lawan! Tengok dia pon maintain je walaupun dah 4 series ateee berani ke nak melawan??Hehehe!

Aku pon mula la mengadu kat dia yang aku mula lenguh-lenguh badan macam lah kerja teruk sangat. Jadi dia pun picit-picit mana yang aku cakap lenguh-lenguh dan sakit tu. Kak As cakap mungkin badan aku banyak toksin. Cuba rendam air garam kasar. Lagipun garam ni kan salah satu sunnah nabi. Tak ada ruginya kalau mencuba. Dapat pahala lagi ada kan!

Aku pon teringat yang aku memang dah lama tak buat. Sebelum ni rendam pakai garam masak tu je..tapi Kak As kata cuba pakai garam kasar. Tengok apa kesan dia. So..balik kerja tadi aku pun pergi cari, dan akhirnya jumpa ni...

Saiz paket dekat sekilo. Harga tak sampai RM10!!
Aku pun ikut arahan kat paket ni dan rendam kaki sambil tonton tv. Lepas setengah jam kulit kaki pon dah lembut so memang perfect time untuk home pedicure. Best je rasa kaki..especially kat tumit..rasa nak jalan jengket-jengket jek!Hahahahahah!! Memang relaxing! Badan pun rasa lega!

Kak As pesan untuk mula-mula ni buat directly seminggu. Rendam kaki tu..buang toksin-toksin dalam badan. Lepas tu boleh lah nak selang-selang hari. Jom cuba!