Selasa, Julai 05, 2011

MAKANAN KETIKA BERPANTANG ORANG DULU-DULU

Time2 keje ni..xley nk leka2 sgt layan blog..dok layan FB jek la..tu pon muke siyes jek..cam tgh emosi fokus wat keje..hihihih!! =P Tgh2 usha kt homepage FB td Cik Mendezz nmpk satu notes yg menarik..tp Cik Mendezz lom ley nk praktis la..tp xmengape..buat bekalan utk masa depan.. =)

Bila sebut bab pantang2 ni jugak..teringat adik Dezz ms bpantang utk Rayyan..yela..time preggy badannya naik mendadak..hari2 dok tanya..

"Mak..Angah gemuk x??"


"Along..aku gemuk x??"

"Ayah..Angah gemuk x??"


Boleh kate semua org dlu uma tu lah dia tanya..suami dia jgn la ckp..dh mampu angguk jek!Ekekekeekk!!!Tp  Alhamdulillah..berkat penjagaan yg betul & berdisiplin sepanjang tempoh pantang, bodynya kembali la maintain..lagi malatop dari zaman anak2 dara giteww..dan yg jadik lg best sebab mak Cik Mendezz yg jage pantang dia..so xde la Cik Mendezz risau nti eakk??eakk??hehe! =P

Ni figure adik Cik Mendezz ms zaman anak dara.
Masa baru deliver..pix time preggy mmg xbyk sebab dia xske amik gambo time tu!hehe!
Haaaa~~ ni lepas abes pantang ye..selepas setahun  deliver..Amacam??hehe!
Angah with her only son Mohd Harith Rayyan..
Mmg dia xde pi mne2 slimming centre pon pas abes pantang..yg Cik Mendezz tgk mmg dia jaga betul2 time 44 hari pantang tu..bab makan..bab pakai bengkung..xramai yg maintain canni bila dh de baby kan??Dan yanggg paling penting mmg smpi skrg dia xmnom ais..kalo dia nk pon dia rs la seteguk dua dr  Cik Mendezz ke or adik2 yg lain..Yela..bukannya apa..Cik Mendezz tgk kebanyakan kwn2 Cik Mendezz skrg pas je kuar baby sorg xmaintain dh..serabai jek..muke pon ala2 nk mkn penampor jek!{xsemua erk??} 

Notes kt bwh ni pulak Dezz jumpa kt page ni..jom bace..sila..sila.. =)

Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.

Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah. Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.

Jenis ikan
Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu perbidanan Melayu menggalakkan memakan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.

Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan lain-lain.
Mengikut petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.

Ulam-ulaman
Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:
Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.

Jenis sayuran dan buahan
Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.

Jenis ayam dan burung
Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.

Aduhhaiii~~ bila pulak la Cik Mendezz nk bpantang canni erk??OPSS!! =P

0 ulasan: