Ahad, Mac 18, 2012

Cerpen : KISAH HATI...#2


PLING ! Azlan tiba-tiba buntang matanya . Dia bingkas bangun lantas mengejutkan Muzammir di dek atas.
Mir ! Mir ! Bangun ! Dah dekat pukul 8 ni ! ” Azlan mencapai tuala dan terus mandi. Padanya , biar lewat ke kelas , janji dia datang dan sempat mengikuti rentak silibus pelajarannya.
Lan , cepat sikit ! Apa lama sangat ?
Aku baru masuklah ! ” jerit Azlan lantang. Mungkin telinganya berasa bingit apabila pintu bilik mandi itu diketuk bertalu-talu . Tidak lama kemudian dia keluar.
Hish , memekak betul ! ” Muzammir hanya tersengih lantas masuk ke bilik mandi . Dia tahu , marah temannya tidak lama . Setelah mandi dan bersiap-siap , Muzammir mencapai fail kuliahnya dan menunggang motornya ke kampus bersama Azlan .
Selamat pagi , Puan . Maaf , kami lambat , ” Muzammir terus mengambil tempatnya . Pensyarah wanita yang sudah biasa dengan karenah pelajar ini hanya menggelengkan kepala . Bukan baru semester ini dia mengajar kelas Muzammir , subjek-subjek selama 2 semester sebelumnya memang tidak pernah mengecewakan menyebabkan dia tidak kisah sangat tentang kelewatan 2 pelajar itu yang menyewa di luar kampus .
Diana menarik nafas lega . Nasib baiklah dia datang ! Kalau tidak … mati kerinduanlah Diana hari ini ! Dalam diam dia melirik ke arah jejaka itu yang mula menumpukan perhatian ke arah pembelajaran . He is such a good looking guy … but he is quite mysterious ! Muka pun garang semacam jer ! Tu yang ramai takut hendak rapat agaknya ! Ehehe … Diana tersenyum sendiri sambil pandangannya terarah ke jejaka itu . Muzammir Amri , kau benar-benar menggugat kekuatan hati ini !
How could u be so cruel, Honey...make me missing u so bad. Is there anything wrong with our relationship ? If it so..which part? My part or your part? Are u speechless or wordless when it come about this? It it is so, y? Don't make me feel such a damn feeling, Zammir!
Mesej itu dibaca berkali-kali sejak menerimanya minggu lepas. Kejamkah aku ? Benarkah ada yang tidak kena ? Salah akukah? Atau salah Arina ?
Muzammir faham...malah sangat maklum dengan kelukaan Arina pada ketika ini. Jarang benar Arina menghantar mesej-mesej begini melainkan dia marah atau mahukan Muzammir menghubunginya. Ah, terbayang-bayang gelagat buah hatinya ini. Tegas, berani dan agak manja ketika bersamanya. Walhal sebelum mereka bercinta, Muzammir menyangka Arina seorang gadis tomboy dan tiada sifat-sifat kewanitaan! Almaklum sajalah... ke sana sini dengan motornya. Tiada lesen memandu pulak tu! Attitude pun ganas semacam!
Biarpun mereka sudah saling mengenali sebelum ini, namun hubungan mereka bukanlah terjalin kerana kerap bersama. Tapi oleh kerana satu peristiwa yang sangat manis..dan tidak pernah terdetik ia akan terjadi dalam hidupnya. Memanglah dia pernah menonton filem You've Got A Mail, Down To You, 10 Things I Hate About You dan macam-macam lagi filem komedi romantik. Namun itu semua pada Muzammir tidak mampu menandingi detik-detik manis bermulanya hubungan di antara dirinya dan Arina.
" Muzammir Amri...hmm..can I call you Amri? "
" It's okay..you panggillah apa pun. I tak kisah, Reen, "
" Isk, takpelah. I call you Zammir je dah lah...Nanti apa pulak kata orang lain, mengada-ngada pulak I ni coz panggil you Amri, "
" No, it's okay.. Zammir pun suka you panggil I Amri..., "
" But I prefer Muzammir..., " terdengar tawa riang pecah di hujung talian membuatkan Muzammir kehilangan kata-kata. Ah, ada sahaja usikan empunya suara itu!
Entahlah...bila difikir-fikirkan semula bagaimana hubungan mereka bermula, hingga kini Muzammir tidak pasti mengapa Arina boleh melakukan semua ini. Mengusiknya melalui sms, suara yang manja di telefon yang tidak lekang dengan karenah nakalnya, pantas mengusik Muzammir apabila ada ruang.
Walaupun pada waktu itu Muzammir masih belum pasti siapa gerangan yang mengusiknya begitu, namun hatinya benar-benar terpaut. Jauh di sudut hatinya kuat mengatakan empunya suara itu adalah Arina. Hinggalah pada suatu hari, gadis yang menggelarkan dirinya Reen  itu mengakui siapa dirinya dan mengapa dia berbuat demikian. Entah bila saat dan ketikanya, Muzammir lega apabila mengetahui siapa Reen sebenarnya.
Arina jarang membebankan dirnya dengan rajuk yang panjang membuatkan dia berasa selesa dan selalu ingin memanjakan gadis itu. Walaupun kadangkala pelbagai masalah melanda jiwa, kehadiran Arina mengusir segala kesukaran itu.
Pada satu ketika, pernah dia berbual panjang dengan gadis itu. Dari waktu tengah malam hingga hampir waktu Subuh. Waktu itu, Arina mengaku dia baru mengalami kegagalan cinta pertamanya bersama seorang jejaka yang sangat disayangi. Nada suara yang bergetar diiringi sendu yang ditahan-tahan, Muzammir akui perasaan Arina kepada lelaki yang bernama Razman itu tulus dan ikhlas hingga tidak pernah cuba untuk berahsia dengan lelaki itu sedangkan Razman bersikap sebaliknya. Sayang sungguh Arina kepafa lelaki itu hinggakan hendak menyebut nama Razman pun hatinya menjadi begitu sayu. Semua yang didengarinya itu membuatkan Muzammir berfikir panjang selepas menghubungi Arina. Ah, adakah Arina akan menyayangi aku lebih dari cinta pertamanya itu? Terlalu parahkah luka gadis itu hingga dia takut untuk berfikir tentang cinta buat seketika? Benarkah Arina menyayanginya sepenuh hati dan perasaan? Atau itu semua terjadi hanya kerana paras rupa juga kerana sekadar melepaskan sepi di atas kekecewaannya yang lalu? Siapa Razman dalam hidup Arina? Hingga begitu tinggi kepercayaan Arina kepada lelaki itu? Adakah cinta kami ini setanding dengan kisah cinta Arina mahupun kisah cintaku yang lalu?
" Zammir, Puan Rita tanya tu, " siku Azlan keras apabila teman serumahnya itu tetap membisu sewaktu diajukan soalan oleh pensyarah mereka. Muzammir tersentak lalu terpinga-pinga melihatkan pensyarahnya yang terus memandang ke arahnya.
" Maafkan saya, Puan. I was loosing my concentration just now,  " suara pemuda ini jujur.
" It's ok, Muzammir. But please, don't do it again next time, " Puan Rita berkompromi dengan pelajarnya ini. Mungkin pelajarnya ini menghadapi masalah hingga tidak mampu untuk memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap syarahannya.
" Ok class, let's finish it here. See all of you in our next class, " ujar Puan Rita seraya mengemas alatan mengajarnya lantas keluar dari kelas.
0 ulasan: