Khamis, Ogos 02, 2012

Rahsia Garam... Amalan Sunnah Yang Tidak Diketahui...

Amalan Rasullullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani {askar Greek} dibayar gaji menggunakan garam. Begitu juga dengan episod penjajahan kecil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka.

Apabila dipenjarakan, mereka {penentang} akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam. Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air, tanpa garam badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah bin umar

"Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat {mempunyai kebaikan} dari langit {menerusi hujan} ke bumi iaitu besi, api, air dan garam,"

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya dari Anas bin Malik, nabi bersabda, "Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam,"

Dalam kitab perubatan islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya ;

 1. Penyakit Gout - timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut {tepi pantai} 1 - 2 jam kemudian mandi air laut.
 2. Kalau tinggak di bandar, goreng 1 - 2 genggan garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.
 3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendir, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.
 4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan.
 5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya - minum air suam dan sedikit garam.
 6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.
Petua berdasarkan kajian

 • Merendam kerang supaya hilang tahinya - dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya {tahi}.
 • Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.
 • Merawat cirit-birit. Ia juga boleh diubati dengan meminum air yang dicampur dengan sedikit garam.
 •  Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.
 • Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baru. Air garam diminum sebagai ubatnya.

3 ulasan:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty [Nak balas komen]berkata...

garam mmg bnyk khasiatnya..sy selalu guna buat basuh sayur dan buah utk tawarkan kesan racun serangga..kalau sakit tekak kumur air garam jugak..


tp org sekarang dh bnyk terlebih garam pulak

Azura Mendezz [Nak balas komen]berkata...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty : tu la..dah x memasal darah tinggi..
hihihihi!

OdahOne OdahOneBizz [Nak balas komen]berkata...

patutlah org tua2 selalu cakap "siapa dulu yg mkn garam?"...hoho